06 54 34 89 74 info@verhoogbouw.nl

Franeker

Zilverstraat 26

 

Bloei…

Soms moet je als bouwmeester eerst heel goed kijken om te kunnen zien hoe mooi iets kan worden. Het pand van een voormalig hoveniersbedrijf met diepe achtertuin aan de Zilverstraat te Franeker was zeer slecht onderhouden en oogde als een zeer gedateerd winkelpand. Toch was de oude potentie er nog steeds.

Door de jaren heen waren er veel ondoordachte aanpassingen aan het pand gedaan, zodat de oorspronkelijke grandeur van het grachtenhuis niet meer was te herkennen. Wij zijn in 2009 begonnen met het geheel “terug restaureren” van het pand. De voor- en achtergevel werden opnieuw opgebouwd, waarbij de achtergevel als trapgevel werd uitgevoerd. Wel bleven door verschillende metselwerk toe te passen de bouwkundig ‘jaarringen’ zichtbaar. Ook de indeling werd geheel veranderd. Schouwen, lambriseringen en kastenwanden werden in oude luister hersteld, met toepassing van o.a. Belgisch zwart marmer. Een eiken spiltrap verbindt nu de verdiepingen met elkaar en de vloeren bestaan uit brede grenen vloerdelen van 13,5 meter lang.

Het winkeltje van de hovenier is op geen enkele manier meer te herkennen in het prachtige grachtenpand dat nu weer de Zilverstraat van Franeker siert. Wat de voorbijganger helaas niet ziet is de 60 meter diepe achtertuin die doorloopt tot aan de stadswal van Franeker. Hierdoor krijgt het geheel de sfeer en uitstraling van een adellijk buiten. Als die kleine, hardwerkende hovenier dit toch nog eens had kunnen zien…